Hidroelectrica pune în funcțiune un HIDROAGREGAT de la Stejaru, după retehnologizare. Cu cât a crescut puterea instalată

Hidroelectrica pune în funcțiune un HIDROAGREGAT de la Stejaru, după retehnologizare. Cu cât a crescut puterea instalată
Publicat: 02/12/2024, 16:47

Lucrările de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru, prin retehnologizare, au fost recepționate, a anunat luni Hideoelectrica, cel mai mare producător de energie la nivel național și cu o cotă semnificativă de piața furnizării.

Hidroagregatul nr. 5 din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru are, după retehnologizare, o putere instalată majorată de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României.

Potrivit companiei, valoarea investiției pentru HA5 și instalațiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei, iar lucrările, cu un grad ridicate de complexitate, au fost realizate de către Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica, care beneficiază de o experiență vastă de peste 55 de ani în domeniul hidroenergetic.

Actualele lucrări vin după ce, în anul 2020, a fost retehnologizat HA 6, obținându-se, de asemenea, o creștere a puterii instalate la 54,126 MW.

Hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate instalată inițială de 210 MW, se află în plin proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi și implementarea unor tehnologii inovatoare, de ultimă generație.

După punerea în funcțiune a HA6 și HA5, puterea instalată a CHE Stejaru este de 218,25 MW, aceasta urmând să crească în viitor prin retehnologizarea celor patru turbine Francis verticale care au, la acest moment, o putere de 27,5 MW.

Cea mai mare hidrocentrală din România

„Finalizarea lucrărilor de retehnologizare a Hidroagregatului 5 de la CHE Stejaru reprezintă pentru Hidroelectrica un pas înainte  semnificativ în procesul nostru de modernizare și eficientizare a capacităților de producție. Acest proiect complex reconfirmă angajamentul nostru de a investi în infrastructura energetică strategică a României, utilizând cele mai noi tehnologii pentru a asigura performanță, fiabilitate și sustenabilitate”, a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

Potrivit oficialului, creșterea capacității instalate a HA5 la 54,126 MW contribuie direct la consolidarea poziției Hidroelectrica în poziția de lider în producția de energie verde din România.

„Suntem conștienți de importanța acestor proiecte nu doar pentru compania noastră, ci și pentru sistemul energetic național. Modernizarea CHE Stejaru nu este doar o investiție într-un activ existent, ci și o investiție în viitorul energetic al țării noastre. Doresc să mulțumesc echipei Hidroelectrica, partenerilor noștri și tuturor celor implicați pentru munca, dedicarea și efortul depus. Prin astfel de proiecte demonstrăm că Hidroelectrica este pregătită să răspundă provocărilor viitoare și să contribuie activ la o tranziție energetică durabilă, în beneficiul României”, a precizat Karoly Borbely.

Hidrocentrala Stejaru, cunoscută și sub numele de Hidrocentrala „Dimitrie Leonida”, este situată pe râul Bistrița, la aproximativ 15 kilometri de barajul Izvoru Muntelui. Proiectul a început și a fost finalizat în anii 1950, iar centrala a fost pusă în funcțiune în 1960. Este cea mai mare hidrocentrală din România și un punct de reper în hidroenergetica românească.

Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o înălțime de 127 de metri și o lungime de 435 de metri. Lacul de acumulare format, cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi și o suprafață de 32,6 km², fiind cel mai mare lac artificial din România.

„Hidrocentrala Stejaru este unul dintre cele mai importante obiective energetice ale României. Suntem mândri că evoluăm foarte bine cu lucrările mari de investiții, care contribuie semnificativ atât la securizarea portofoliului Hidroelectrica, cât și la asigurarea continuității producției de energie verde pentru țara noastră. Dincolo de dificultățile inerente implementării unor astfel de proiecte complexe, nu ne abatem de la obiectivele centrale, acelea de a ridica standardele de performanță prin tehnologii moderne și, la fel de important, de a introduce echipamentele într-un nou ciclu de viață și de exploatare”, completat Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrica verde din România și furnizează servicii tehnologice pentru SEN. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și deține un parc eolian la Crucea cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare.

Sursa foto: Hidroelectrica

Citiți și:

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova

Prima AGA după listarea la bursă: Acționarii HIDROELECTRICA au aprobat cumpărarea Uzinei Constructoare de Mașini Reșița

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful AEP: Nu există diferențe semnificative după renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor...
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
Chestor al MAI, dialog șocant cu doi solicitanți de vize de flotant: „Sunt polițist, la...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Cum arată viitorul Parlament. Șoșoacă și-a băgat 38 de parlamentari. PSD, PNL și UDMR pot...
Putin a ironizat decizia autorităților române de a renumăra voturile din primul tur prezidențial
'Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, va bântui casele oamenilor.' Profeția...
Cum arată Alina Plugaru, la 15 ani de când s-a retras din industria filmelor pentru...
Primul tur al alegerilor prezidenţiale, validat de CCR. Călin Georgescu şi Elena Lasconi, în turul...
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
Familia lui Helmut Duckadam, anunț de ultimă oră în ceea ce privește priveghiul “eroului de...
Răsturnare de situație! Cine a răspuns la telefonul lui Helmut Duckadam, imediat după ce a...
Poți vira stânga în giratoriu dacă te afli pe banda din dreapta?
Termoenergetica: Furnizarea agentului termic în sectoarele 4 şi 5 din Capitală rămâne deficitară
Cum a ajuns România cea mai MARE ȚARĂ din Europa de Sud-Est
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Este interzis! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA
Marele secret al murăturilor. Cum se păstrează borcanul după ce a fost desfăcut
Cum arată soția cu 20 de ani mai tânără și fiica cea mică a lui...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Care este, de fapt, cauza morții lui Helmut Duckadam
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor